Öl från Tyskland har en unik plats i de flesta ölälskares hjärtan. Landet har en mycket lång tradition av att tillverka öl av en lång rad sorter och på flera håll i landet finns det lokala typer av öl med en lika spännande som lång historia. En del av de sorterna är populära utanför Tyskland men minst lika många är endast kända för de invigda fantasterna.

Lager från Bayern

Världens mest kända ölsort är utan tvekan lager. Den ljusa ölen som du får till exempel när du beställer en stor stark på bar eller restaurang i Sverige är just en lager. Lager uppfanns i Bayern i södra Tyskland någon gång under 1300-talet.

Bayerns huvudstad München är idag känt för att ha ovanligt många ölstugor som serverar den här mycket populära ölsorten. Stadens mest kända festival, Oktoberfest, är centrerad kring Münchens produktion av lager.

Rothenburg – sejdelns hemstad

Cirka 25 mil från München ligger den medeltida staden Rothenburg. Det är en mycket vacker gammal stad som i likhet med delstatens huvudstad erbjuder många möjligheter att njuta av tysk lager.

Men staden är också känd för att vara den tyska ölsejdelns hemstad. Det typiska stopet eller sejdeln som man dricker öl ur vid exempelvis Oktoberfest kallas för en Rothenburg-sejdel. Idag är den oftast gjord av glas men ursprungligen så var det mycket vanligt med sejdlar gjorda av keramik, och dessutom inte sällan med ett lock.

Upptäck öl från Stuttgart

Cannstatter Volksfest är en stadsfest i Stuttgart som man firat i slutet av september och början på oktober sedan början av 1800-talet. Redan från starten så har öl spelat en stor roll under den här folkfesten och idag finns tre godkända, officiella, sorter som får serveras besökarna.

Stuttgarter Hofbräu är en av de sorter som får serveras. Det är något av stadens stolthet och bryggeriet som tillverkar ölen har legat i Stuttgart sedan mitten av 1800-talet. Ölet är av pilsnertyp, alltså mycket likt en lager men brukar beskrivas som föregångaren, eller ursprunget, till lager.

Tyskt veteöl

Veteöl, eller weissbier som det oftast kallas både i hemlandet och utomlands, är en tysk ölsort som dricks i hela landet. I södra delarna av Tyskland brukar vetehalten vara relativt hög jämfört med i resten av landet. En känd sort av den här typen är Berliner Weisse, som är populär i den tyska huvudstaden. När du beställer en Berliner Weisse ska du vara beredd på att den ofta serveras som en drink med sugrör.